Во Албанија отпечатена брошура за Ковид -19 и на македонски јазик

Од:

Во Албанија е отпечатена брушура за Ковид-19 и на македонски јазик во која се содржани сите потребни информации кои треба да се знаат за болеста и превенцијата од неа.

Ја издава Институтот за јавно здравје во соработка со Министерството за здравство и социјална заштита, владиниот комитет за малцинства и комесарот против дискриминација, со финансиска подршка на Европската унија и Советот на Европа.

Тоа, како што стои во објавата на канцеларијата на Советот на Европа во Тирана, поради тешката состојба предизвикана со појавата на Ковид-19 која е „уште потешка за припадниците на националните малцинства кои се соочуваат со јазична бариера кога станува збор за пандемијата“.

– Бидејќи владите се одговорни за обезбедување информации неопходни за заштита и промоција на правата, вклучително и правото на здравје, неопходно е пристап до информации и на јазиците на малцинствата околу заштитните мерки и случувањата поврзани со ризиците од ширењето на Ковид-19. Како одговор на оваа неопходна потреба во рамки на проектот „Промоција на диверзитетот и рамноправноста во Албанија“ објавена е и оваа брошура, се наведува во објавата.

Брошурата „Информации за вирусот Ковид-19“ отпечатена е и на јазиците на други малцинства во Албанија.

Би можело да ве интересира

САД: Од 27 јули почнува клучната фаза од испитувањето на вакцина против Ковид-19

Ана Ололовска

Во Бразил речиси 42 илјади новозаразени и 1.300 починати од Ковид-19

Ана Ололовска

Од денеска нови правила за влез во Грција преку Промахонас, дозволени и директни летови од Велика Британија

Ана Ололовска

Вториот бран на Ковид-19 зимава би можел да однесе 120.000 животи во Британија

А1он

Њујорк стави уште четири сојузни држави на карантинската листа

А1он

Во Албанија од денес задолжителни маски во затворени простории

А1он