(ВИДЕО) Пратеникот Биков од ГЕРБ: Во Македонија има криза на идентитетот кој е понов од бугарскиот

Од:

Пратеникот на бугарската партија ГЕРБ, Тома Биков смета дека во новата геополитичка реалност во која Македонија ги почнала преговорите за влез во ЕУ, антибугарската теза ќе стане антиевропска и тоа се појасно ќе го гледа Брисел.

„Република Македонија во моментов е во процес на преминување од една во друга цивилизациска зона, од еден во друг геополитички простор. Овој тип на процес секогаш се поврзува со различни кризи, вклучително и со криза на идентитетот“, рече Биков во интервју за БГНЕС.

Тој посочи дека преминувањето од еден во друг геополитички простор акумулира нови слоеви на идентитет. Биков потсети дека во Бугарија тој процес се одвивал од 1989 до 1997-1998 година, кога се разјаснувал новиот слој на современиот бугарски идентитет.

Според него, Македонија, која има посебен и нов идентитет, понов од бугарскиот и во оваа смисла полесно променлив, ги доживува сите кризи на преминување во геополитички простор, кој е непостоечкиот простор на поранешниот Југославија кон европскиот и западниот простор.

„Мораме многу јасно да земеме предвид дека Бугарија и РСМ за прв пат по 150 години спаѓаат во иста геополитичка зона. Ова не се случи откако се разделивме со Бугарија оставајќи ја Отоманската империја, а Вардарска Македонија останува во неа, а потоа поминува низ Србија и Југославија. Сега имаме можност да се сретнеме после толку време“, нагласи Тома Биков.

Во новата геополитичка реалност во која ќе почне да живее РСМ, луѓето кои ја застапуваат официјалната позиција ќе станат маргинални.
„Станува збор за таканаречената антибугарска теза. Се повеќе ќе почне да станува антиевропско. Тоа многу јасно ќе се види во ЕУ“, рече Биков.

Оние што ја исповедаат антибугарската теза сакаат да ја задржат Македонија во постјугословенскиот простор, каде што владее корупција, мобилизација и можности за правење секакви црни бизниси.

„Не е случајно што овој простор е во положбата во која е. Заостанат е, тоа е како лепенка на ЕУ. Не велам дека сме најразвиена земја, но Бугарија е многу поразлична од она што се случува таму. Ние како општество мора да ја прифатиме одговорноста и заложбата да ги воведеме нашите пријатели од РСМ во нивната нова геополитичка позиција“, потенцира Тома Биков и додаде: „И мораме да го направиме тоа антибугарската теза навистина да стане маргинална. Како што се случи во Бугарија со официјалната комунистичка теза. Во моментов, официјалната теза, која важеше до 1989 година, е маргинална. Тоа не е официјално. Истото треба да се случи и во PCM. Потребно е време, потребен е труд од наша страна“.

Извор: БГНЕС

Би можело да ве интересира

Ахмети нема да крева бело знаме: За три до четири години влегуваме во ЕУ

Орце Костов

САД и ЕУ и се закануваат на Русија: „Ова е исклучително опасна ескалација“

Ковачевски сака граѓаните да имаат стандард како во времето на СФРЈ: Ќе носам тешки одлуки за ЕУ

Орце Костов

ЕУ привремено го забрани увозот на украинско жито во пет земји-членки

Ана Ололовска

ЕУ е должна 13.272,7 милијарди евра, што е 84 отсто од нејзиниот БДП

Ана Ололовска

Борел: На ЕУ ќе и биде тешко да и верува на Кина ако не се залага за мир во Украина

Ана Ололовска