(ВИДЕО) Јанева: СЈО гони криминална група која е на власт, судот ни прави пречки

Од:

Специјалното јавно обвинителство ги образлага сите предлози за притвори, но како што знае јавноста, од одреден број на судии истите се одбивани на ист начин иако ние точно ја следиме судската и европската пракса како треба да се бара притвор и други мерки за обезбедување на осомничени, рече Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева.

Таа кажа дека тие не се задоволни од работата на судот по нивните предмети, бидејќи кога и да поднесат барање за претрес или притвор, едни исти судии одлучуваат по нивните барања.

– На овој начин, судијата може да ја злоупотреби службената должност и овластување кога се работи за висока корупција која ја истражува СЈО од страна на високи функционери од Власта и како што секојпат повторувам и овој пат ќе кажам, СЈО не гони обичен криминал, СЈО ја гони криминалната група која се наоѓа во врвот на власта во Македонија и тоа мора да се сфати од страна на судот кој претставува трета власт која треба совесно, чесно, професионално да си ја извршува својата службена должност во случаите на СЈО, а тоа не е така, рече Јанева.

Александар Тодески

Би можело да ве интересира

Процесните закони пречка за онлајн судења

Ана Ололовска

Објавена пресудата за обвинетите во предметот „Специјална каса“

Ана Ололовска

Мерките за заштита од Ковид-19 не смеат да го попречуваат правото на правично судење, апелираат од коалицијата „Сите за правично судење“

Ана Ололовска

Анализа: Скратената постапка во практиката не ги даде очекуваните резултати

Ана Ололовска

ЕК: Има механизми за независно и одговорно судство, треба нивна решителна и доследна употреба

Ана Ололовска

Судење во време на Ковид-19

Ана Ололовска