УИС: Осудениот Зоран Милески достави специјалистички извештаи од лекарски прегледи и дијагноза „Суправентрикуларна тахикардија“

Од:

На осудениот Зоран Милески му е одобрен 30-дневен прекин на издржувањето на казната затвор, поради влошена здравствена состојба, за која тој доставил и специјалистички извештаи од лекарски прегледи, во кои е наведено дека пациентот се јавил на
преглед поради чувство на забрзана срцева работа, градна болка, дспинеја и видлива агитираност кои се јавиле после интезивен психички и физички стрес. Милевски треба до 09.09.2021 година да се врати во КПД Струга, информираат од Управа за извршување на санкции – УИС.

Милесеки, беше еден од учесниците во сообраќајната несреќа, која се случи во саботата на патниот правец Гостувар-Кичево, во која едно лице загин, а седум беа повредени.

На осудениот Зоран Милески, како што информираат од УМС, со решение од 10.08.2021 година му е одобрен прекин на издржувањето на казната затвор во согласност со чл. 225 ст.1 од Законот за извршување на санкциите. Казната затвор, која оваа осудено лице ја издржува во КПД од отворен вид Струга му се прекинува во времетраење од 30 дена и тоа од 10.08.2021 година до 09.09.2021 година на кој ден иститот треба да се врати во КПД Струга и да продолжи со издржување на казната.

– Прекинот од 30 дена не му се засметува во вкупната казна затвор, а истиот му беше одобрен од причина што на Управата за извршување на санкции осудениот кон своето барање за одобрување на прекин поради влошена здравствена состојба, достави и специјалистички извештаи од лекарски прегледи извршени на 06.08.2021 година и на 09.08.2021 година во ЈЗО Завод за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања „Св.Стефан“ во Охрид. Во специјалистичките извештаи е наведено дека пациентот се јавил на преглед поради чувство на забрзана срцева работа, градна болка, дспинеја и видлива агитираност кои се јавиле после интезивен психички и физички стрес, еден час пред преглед. Пациентот поставен на хемодинамски мониторинг, ординирана терапија со amp.Presolol и amp.Cordarone и седација, после која дојде до нормализирање на срцевата фреквенција, информираат од УИС.

Дијагнозата, се вели во соопштението, за која специјалистот навел дека е потребно да се продолжат медицински иследувања е „Суправентрикуларна тахикардија“ и индицирани и закажани се ехокардиоградија, холтер EKG, Холтер ТА, колор доплер сонографија на каротидни артерии, KCT, а препишана е и соодветна медикаментна терапија.

– Со оглед на фактот дека е потребно повеќедневно испитување, одлучено е како што е погоре наведено, се вели во соопштението од Управа за извршување на санкции.

Зоран Милески – Кичеец е осуден на три години затвор, откако го призна делото за случајот „Рекет“ – примање награда за противзаконито влијание.

Би можело да ве интересира

Кичеец си оди на викенди и користи годишен одмор, иако претходно му беа скратени привилегиите поради сообраќајката

Ландов

Заев: Не знам зошто Кичеец патувал за Скопје, но тој има право да се лекува

Мери Јордановска

Во Кривичен денеска ќе биде изречена првата пресуда за „Рекет“

Ана Ололовска

Случај „Рекет“: Јовановски, Јанева и Милески повторно се среќаваат, овојпат на суд

Мери Јордановска

Зоран Кичеец и пензионерката Тодоровска на распит во обвинителството

Ана Ололовска

Обвинителство: Глисерот е одземен за да послужи како доказ во постапката

Кристијан Ландов