Три општини од Тиквешијата со заеднички проект против заматувањето на водата за пиење

Од:

Три општини од Тиквешијата имаат заеднички проект со кој ќе се решава заматувањето на водата за пиење после обилни врнежи од дожд.

Проектот е насловен КАНЕРО, според првите букви на општините Кавадарци, Неготино и Росоман, кои со вода се снабдуваат од регионалниот водовод Лукар. Според кавадаречкиот градоначалник Митко Јанчев, ова е еден од поголемите инвестициски проекти, а со неговата реализација, ќе се реши големиот проблем со заматеноста на водата по поројни дождови.

– Вкупната инвестиција изнесува четири милиони и 390 илјади евра, без ДДВ. По нејзината реализација, се очекува подобрување на квалитетот на водата за пиење на шеесет илјади граѓани, во 69 населени места, како и заштита на нивното здравје, вели Јанчев.

Со проектот се предвидува рехабилитација на транспортната линија, со што ќе се намалат и загубите на вода. Должината на цевките кои ќе бидат заменети е 8.455 метри. Се предвидува и станица за третман на водата, прва таква во Вардарски регион.

Кавадаречкиот градоначалник информира дека проектот ќе се финансира со донација од Словенија, како и со финансиски средства од државата, но и од трите општини, согласно на нивната големина.

Би можело да ве интересира

Без вода дел од населба Маџари

Ана Ололовска

Без вода корисниците од улицата „Св.Наум Охридски“ во Скопје

Ана Ололовска

Без вода корисници од „Чаирска“, „Отокар Кершовани“ и комплексот на УКИМ

Ана Ололовска

Водата во Скопје безбедна и квалитетна за пиење

Ана Ололовска

Без вода дел од корисниците во Драчево и Долно Лисиче

Ана Ололовска

Без вода дел од корисниците на улица „Козле“

Ана Ололовска