Селската чешма во Сачево испушта гас што гори

Од:

Селската чешма во Сачево деновиве заедно со водата почна да испушта и подземен гас кој гори.

Како што објаснува Ванчо Коцев, жител од Сачево, овој природен феномен селаните го забележале зимава.

– Оваа чешма е на длабочина од 84 метри и ја изградивме во осумдесетите години од минатиот век. Водата беше проверувана и служеше за пиење и задоволување на потребите на жителите од  Сачево. По изградбата на водоводот веќе не е во употреба, а оваа зима случајно  откривме дека таа испушта земјен гас кој гори, вели Коцев.

Пламенот кој излегува од чешмата е особено видлив навечер и достигнува 15 до 20 сантиметри. Овој природен феномен се уште не е испитан од страна на надлежните институции.

Пред неколку години заради исфрлање подземен гас-метан беше затворена селската чешма во Радово, а сличен пример за исфрлање подземен гас е забележан и кај полски чешми во атарот на Моноспитово, чии води земјоделците ги користат за наводнување на посевите.

Би можело да ве интересира

Молдавија повеќе не добива руски гас

ЕСМ за март ќе набави гас од Макпетрол по цена од 60,10 евра

ЕСМ Продажба објави повик за снабдување со природен гас за март

Катерина Павлова-Николовска

Руски гас преку Украина: Дневни испораки од 35,5 милиони кубни метри

А1он

Складиштата за гас во ЕУ исполнети до 84 проценти

А1он

Газпром: Извозот на руски гас надвор од поранешниот советски блок падна за 45,5 отсто во 2022 година