Прекршочни пријави за обвинителите на СЈО – не ги пријавувале надоместоците

Од:

Антикорупциската комисија на денешната седница отвори предмет за проверка ма анкетните листови на поранешните обвинители на СЈО.

Како што стои во соопштението, поранешните обвинители од СЈО континуирано примале дополнителни приходи (надоместоци) и за тоа, по надминување на вредност од 20 просечни плати, а не пријавувале промена на имотната состојба со што постапиле спротивно на член 85 од Законот за спречување на корупцијата.

Тргнувајќи од наведеното, ДКСК заклучило да поведе прекршочна постапка за Катица Јанева, Фатиме Фетаи,Елизабета Јосифоска,Лиле Стефанова, Бурим Рустеми, Гаврил Бубевски, Стевчо Донев, Трајче Пеливанов, Артан Ајро и Љубомир Лапе.

Единствено обвинителката од СЈО, Ленче Ристоска, навремено ги пријавувала надоместоците во својот анкетен лист.

Би можело да ве интересира

ДКСК: Незаконски се разрешувањата на директорите на Токсикологија и Кардиохирургија

ДКСК покренува иницијатива за утврдување одговорност за директорката и Управниот одбор на Академијата за судии и јавни обвинители

Горан Наумовски

ВМРО-ДПМНЕ: ДКСК да покрене постапка против Битиќи, бара од фирмите на кои им исплатил помош да гласаат за него

А1он

ДКСК: Вишиот Управен суд ја одби жалбата на АСЈО, постапката за прием на нови слушатели ставена во мирување

Горан Наумовски

ДКСК: Владата и Апелациските судови не доставиле податоци за бројот на службени возила

Орце Костов

Пријави за Арсовска и за повеќе општини на седницата на ДКСК