Нема да има посебен час за сексуално образование, туку тоа ќе биде вметнато во другите предмети

Од:

Јавноста се подели откако беше најавен пилот проектот за сексуално образование. Дел од граѓаните го поздравуваат овој новитет на Министерството за образование, додека други се вознемирени и сметаат дека не треба да се воведе сексуално образование.

Во четири училишта, три во Скопје и едно во Тетово, од кои две во рурална и две во урбана средина почнува пилот програмата за сексуално образование.

Министерката Мила Царовска појаснува дека нема да постојат посебни предмети и посебни наставници за сексуално образование, туку тоа ќе биде инкорпорирано во останатите предмети.

„Се пилотира програма, почнува сега обуката за наставници од сите предмети, оние кои се спремни да зборуваат за теми како недискриминација, ненасилство, еднаквост, прифаќање на себе, врски и емоции. Сето тоа треба да биде дел од стандардните курикулуми и тоа не се посебни професори туку во делот на природни и општествени науки како теми се со цел животните вештини кои ќе ги стекнат учениците да бидат дел од образовниот систем, затоа што националните стандарди за учење се пропишани, не се само наши. Еден од стандардите е личен и емоционален социјален развој“, рече Царовска.

„Кога е пилот програма важно е да се оцени кој е најдобриот пристап за презентирање на овие знаења кои што треба да ги имаат. Тие треба да бидат дел од регуларната курикула која се подготвува од прво до деветто. Тие не се посебни предмети, не се посебни наставници“, појаснува Царовска.

Би можело да ве интересира

Уште две министерки побараа апанажа: Царовска молчи за плановите, Шекеринска размислува

Кристијан Ландов

Царовска: Основата за демократско и прогресивно општество е квалитетното образование

А1он

Дводневен Дигитален саем за средно стручно образование наменет за полуматурантите

А1он

Царовска: Создаваме генерации кои ќе бидат активни предводници на борбата за почиста планета и здрава животна средина

А1он

Царовска: Извидничкиот камп никако не е поврзан ниту со МОН ниту со Бирото за развој на образованието

А1он

Бруцошите на Прв академски час, Царовска најави дека сместувањето во студентските домови најверојатно ќе почне од утре

А1он