На новинарите не им беше дозволено да ја следат дисциплинската постапка за инспекторот Илиевски

Од:

Валерија Анастасова, претседателката на дисциплинската комисија, која треба да расправа за постапката со инспекторот Ѓорѓи Илиевски, пред почетокот на седницата на новинарите им рече дека не им е дозволено да присуствуваат на седницата.

„Присуство на новинарите не е дозволно“, рече Анастасова.

На прашање зошто новинарите се непожелни на седницата, Анастасова рече дека требало претходно да бидат најавени.

Откако новинарите и’ појаснија дека сега во моментот се најавуваат, поради тоа што инспекторот инсистира на јавност, Анастасова упорно повторуваше дека присуството на медиумите на седницата е недозволено и дека лице задолжено за јавност ќе дало изјава по седницата.

Портпаролот на излегување праша кој ги пуштил новинарите во зградата, кога ќе имало изјава по завршувањето на седницата.

Дисциплинската постапка е закажана откако инспекторот Илиевски објави дека незаконски биле унапредени јавни функционери во наставно-научни звања на Државниот универзитет во Тетово (Арбер Адеми, Агим Нухиу, Сафет Емрули).

Постапката ја покрена Африм Саљиу, раководител на секторот за високо образование, а дисциплинската постапка за утврдување дисциплинска одговорност е испратена со потпис на директорот на ДПИ, Томе Спировски.

Би можело да ве интересира

Поради бирократски прашања заглавено просторното и кадровското екипирање на антикорупциската комисија

А1он

Османи на средба со членовите на ДКСК, тема претстојните избори

Ана Ололовска

ДКСК ја усвои националната стратегија за спречување на корупцијата и судирот на интереси

Ана Ололовска

ДКСК ќе го следи изборниот процес, институциите да ги почитуваат забраните утврдени во Изборниот законик и Законот за спречување корупција

Ана Ололовска

Јавното обвинителство ги отфрла наводите на анткорупциска за работење под притисок

Тасева: Сè уште не заживеал механизмот за заштита на укажувачите

Ана Ололовска