МВР утврди хакерски напад врз веб-страницата на ДИК на денот на изборите, се бараат сторителите

Од:

Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика доставил известување до Основно
Јавно Обвинителство – Скопје во кое ги образложи сите мерки и активности кои беа преземени
во насока на расчистување на случајот пријавен од страна на Државната изборна комисија.

dobivaj vesti na viber

„Имено, во текот на истрагата беа обезбедени податоци и логови за функционирањето на
системот и делови од системот за поддршка на изборниот процес во Државната изборна
комисија. Податоците беа обезбедени од повеќе институции и компании кои беа вклучени во
изборниот процес.

Од доставената пријава и анализата на податоците се констатираше дека при крајот на
изборниот процес, а особено во текот на објавувањето на прелиминарните резултати бил
регистриран DDoS напад кој што бил насочен на страната https://www.sec.mk/ и кој влијаел на
оневозможувањето на публикувањето на резултатите од апликацијата на дедицираниот сервер
за објавување на прелиминарните резултати.

Дополнително при анализата на податоците кои ги добивме од фирмата ДУНА КОМПЈУТЕРИ а
се однесуваат на податоци и датотеки извадени од серверите (дата бази и логови од
системите) за наша понатамошна анализа за можни проблеми со нивната функционалност,
не е утврдено нефункционирање на системите или застој во процесот на безбедносната
автентикација на корисниците за прием и внес на резултатите од изборните комисии.

Секторот за Компјутерски криминал и дигитална форензика во соработка со Јавното
обвинителство ги користи сите механизми за меѓународна соработка со интернет сервис
провајдери кои се надвор од наша јурисдикција, со цел добивање на податоци за корисниците
на нивните сервиси.

Истрагата за овој случај продолжува во насока на утврдување на ИП адресите од каде што е
пристигнат нападот, собирање на дополнителни информации за утврдување на нарачателот на
овој напад како и утврдување дали имало други причини кои влијаеле или се поврзани со
неможноста на објавувањето на прелиминарните резултати.

Би можело да ве интересира

При хакерски напад загрозени личните податоци на повеќе од 10 милиони жители на Австралија

А1он

ДИК: Во советот на општина Тетово влегуваат Беса со 12, ДУИ со 11 советници, ВМРО-ДПМНЕ со 4, СДСМ со 2, Алтернатива и ДПА со по 1

Ана Ололовска

Топ чанел ексклузивно по кибернападите: Хакери презеле државни документи на Албанија

Институциите молчат, инсајдери јавуваат дека хакерскиот напад на Бирото за јавни набави е од Грција и исклучиво за пари

Хакерски напад на Бирото за јавни набавки, се бара откуп во биткоини, алармираат инсајдери

Руски хакери го нападнале државниот телеком на Украина

А1он