Мерко: Во Струга нема градби во заштитената зона

Од:

Општина Струга нема никаков проблем со заштита на природното и културното наследство и нема градби во заштитената зона, повтори градоначалникот Рамиз Мерко, по најавите на министерката за култура и претседател на Националанта комисија на УНЕСКО Ирена Стефоска дека ќе иницира пред Владата да се разгледа можноста за одземање ингеренции на општините Охрид и Струга за, како што рече, немањето волја за заштита на светското природно и културно наследство впишано на листата на УНЕСКО.

– Повеќе пати сум изјавил и сега истото го кажувам дека ние немаме никаков проблем со заштита на природното и културното наследство. Целосно е запазена зоната покрај езерото да нема градби, ниту диви, ниту со дозвола. Во тој предел и не смееме да дадеме одобрение за градење. Одговорни сме и во никој случај не го загрозуваме природното и културното наследство за зачувување на стаусот во УНЕСКО, изјави Мерко.

Пред повеќе од една година, Општина Струга побара ослободување од ингеренциите во областа на урбанизмот, но од Министерството за транспорт и врски доби одговор дека за тоа не постои законска можност.

Би можело да ве интересира

Костадиновска-Стојчевска: Општина Охрид да ја преиспита изградбата на објект во Лагадин, до конечната одлука таму да нема активности

Ана Ололовска

Извештајот до УНЕСКО за Охридскиот регион е неточен и не одговара на реалната состојба реагираат екологистите

УНЕСКО го прогласи историскиот дел на Одеса за светско наследство во опасност

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: По чија волја се поставува споменик на туѓа држава во Струга

Харакопулос: Света Софија е во опасност

А1он

УНЕСКО со сателитски снимко потврди оштетувања на 207 споменици на културата во Украина