ЈП Службен весник и Врховниот суд потпишаа Меморандум за соработка

Од:

Директорот на ЈП Службен весник на Република Македонија, Мартин Костовски и претседателот на Врховен суд на Република Македонија, Јово Вангеловски вчера потпишаа Меморандум за соработка, со цел поврзување на информациските системи на двете институции, во делот на доставата на огласите кои судовите ги објавуваат во службеното гласило.

dobivaj vesti na viber

Со потпишувањето на Меморандум, како што соопштија од Службен весник, се зајакнува меѓусебната соработка и се олеснува автоматската размена на податоците во електронска форма помеѓу двете институции, со цел да се овозможи интеграција на АКМИС-системот со информатичкиот систем на јавното претпријатие за подготовка на службеното гласило „Службен весник на Република Македонија“.

За ЈП Службен весник на РМ овој Меморандум ќе овозможи брза комуникација со која ќе се елиминира досегашната практика за мануелна обработка и внес на сите огласи и нивно печатење во хартиена верзија, во интерес на зголемена ефикасност и економичност при нивното менаџирање.

Првите луѓе на двете институции на средбата изразиле задоволство од досегашната соработка, најавувајќи нови заеднички проекти што би биле од корист за судовите, но и за стручната и за пошироката јавност.

Би можело да ве интересира

Претседателката на Врховен нема намера поради снаата да се повлече од Управниот одбор на Академијата за судии и обвинители

Кристијан Ландов

Арсиќ: Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд со кои се опфатени тројца судии

Ана Ололовска

Електронското и печатеното издание на Службен весник од утре со еднаква правна важност

Ана Ололовска

Електронското издание на „Службен весник на РСМ“ доби официјален карактер

Ана Ололовска

Судијката Беса Адеми избрана за претседателка на Врховниот суд

Ана Ололовска

Врховен суд ја преиначи пресудата за сообраќајката кај Универзална сала пред пет години

Ана Ололовска