Арсиќ: Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд со кои се опфатени тројца судии

Од:

Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд кои се однесуваат на два предмета, а со кои се опфатени тројца судии, и нема податок дали се укинати само одлуките за разрешување на судиите или се укинати и решенијата за суспензија, изјави денеска порптаролот на Судскиот совет Љубиша Арсиќ.

Арсиќ, во соопштение до медиумите, напоменува дека откако ќе пристигнат одлуките на Врховниот суд, согласно законот, постапките за судиите ќе бидат повторени.

-Како и да е, според Законот за судски совет, откако ќе пристигнат одлуките на Врховен суд, а праксата вели дека одлуките стигаат за неколку седмици, постапките за судиите ќе бидат повторени од страна на комисиите формирани во Судскиот совет, а потоа новите одлуки ќе бидат конечни, рече Арсиќ.

Судскиот совет на 378 седница, одржана на 14 јули годинава, разреши тројца судии поради нестручно и несовесно вршење на судиската функција и донесе одлука за престанок на мандат на двајца судии поротници од Основниот кривичен суд Скопје поради навршени 60 години возраст. Тогаш, разрешените судии времено беа одалечени од вршење на судиската функција.

Би можело да ве интересира

Судски совет: Судската власт е независна и самостојна, а Советот е орган кој не делува под политички влијанија

А1он

Новата членка на Судскиот совет Чачарова-Илиевска даде свечена изјава во Собрание

Ана Ололовска

Судскиот совет го избра Бурим Сејдини за претседател на Управен суд

Судскиот совет бара воедначување на судската практика за кривични дела од сообраќајот

Судискиот совет денеска ќе избира ВД претседател на скопскиот Кривичен суд

Ана Ололовска

Пријавена корупција во штипска апелација, Судскиот совет ќе утврдува одговорност на судиите откако ќе прими барања од оштетените

Ана Ололовска