Претседателката на Врховен нема намера поради снаата да се повлече од Управниот одбор на Академијата за судии и обвинители

Од:

Беса Адеми, претседателка на Врховниот суд, нема намера да се повлече од функцијата во Управниот одбор на Академијата за судии и јавни обвинители. Потврдува дека нејзината снаа за син е слушател на Академијата, со која таа ќе управува, но не го гледа како конфликт на интереси. Адеми предвидува нејзиниот мандат да заврши додека да дојде ред, снаата да полага испити, а доколку тоа биде порано, ќе го замрзне членството во Управниот одбор. Откажувањето од функцијата во овој момент, не е во нејзините опции.

„Во секој случај, постојат законски механизми кои неслучајно се предвидени за да превенираат евентуални можности за влијание и конфликт на интереси. Поаѓајќи од индивидуалниот карактер на конфликтот на интереси, постои можноста за „изземање“ како законски и правен институт. Тоа е и една од причините зошто секој член на Управниот одбор има свој заменик како што говори и претходната практика во Академијата, доколку за некое прашање членот биде доведен во таква ситуација, тој ќе се повлече и неговиот заменик ќе расправа и ќе одлучува“, вели Адеми за „А1он“.

Претседателката на Врховен суд, Адеми, остана на ставот да остане во Управниот одбор и по чекорот на Ислам Абази, шеф на ОЈО-ГОКК, да се повлече од членството поради тоа што неговата сопруга е слушател. За Адеми, важно е дека нејзиното постапување во Управниот одбор ќе биде пред судот на јавноста.

„Потребно е да се нагласи дека Управниот одбор на Академијата, нема непосреден удел додека трае едукацијата на кандидатите и она што е од особена важност е што сите седници на Управниот одбор се јавни. Јавноста преку медиумите може непосредно да има увид и да добива информации за прашањата за кои се расправа и се одлучува, дури и за текот на гласањето со оглед на фактот дека и самото гласање е јавно. Начелото на јавност на работата на Управниот одбор е гаранција во насока да не постои конфликт на интереси“, додава Адеми за „А1он“.

Според Законот за Академија на судии и јавни обвинители, Управниот одбор носи одлуки за кандидати, меѓу кои се роднините на обвинителот и судијката. Тоа би значело дека може да постои конфликт на интереси, но и можност за влијание. Законот кој ја регулира работата на Академијата предвидува дека Управниот одбор носи одлуки по приговори поднесени од кандидати, а учествуваат и во постапката за полагање бидејќи членовите на овој одбор на крајот од процесот го усвојуваат извештајот. Во надлежноста на членовите е назначување и разрешување на директор, да одлучуваат за тоа кои ќе бидат предавачи, да формираат и распуштаат комисии, усвојуваат извештаи, донесуваат акти.

Би можело да ве интересира

ССМ бара оставка од тројцата судии што ја донеле одлуката за одземање на зградата, најавуваат постапка и пред Судскиот совет

Врховен ги одби како неосновани барањата за преиспитување на пресудата за „Титаник“

Адеми останува на функција: Не помина барањето на Миљазим Мустафа за разрешување на претседателката на Врховен

Александар Тодески

Судски совет одлучува дали Адеми ќе биде разрешена: Барањето за доработка на извештајот не помина

Александар Тодески

Заврши расправата во Судски совет, дополнително ќе се одлучува дали има одговорност на Адеми или не

Александар Тодески

Измените во Кривичниот законик го премислија адвокатот Наумовски: Повлечена иницијативата за помилувањата на Иванов

Александар Тодески