Врховниот суд утврди начелен став за директна примена на Уставот и Европската конвенција за заштита на човековите права

Од:

Врховниот суд на Република Северна Македонија утврди начелен став за директна примена на Уставот и на Европската конвенција за заштита на човековите права во врска со изјавените жалби против одлуки на републичкиот Судски совет.

Начелниот став, како што информираат од Врховниот суд, се однесува на директната примена на одредбите од Уставот и на Европската конвенција кои го гарантираат правото на жалба, судска заштита и ефикасен правен лек.

Претседателката на Врховниот суд, Беса Адеми, истакна дека прашањето за директната примена на Уставот и Европската конвенција за заштита на човековите права преставувa голем предизвик за Врховниот суд.

-Утврдувањето на начелниот став има големо, може да се каже и историско значење за правосудството, за судскиот систем и за човековите права. Кон начелниот став не треба да се гледа како кон став кој се однесува на индивидуален случај, туку како кон став кој има пошироко општествено и правно значење бидејќи со него се создава судска практика од аспект на примената на стандардите на Европскиот суд за човековите права, нагласи Адеми.

Покрај утврдувањето на начелниот став, Врховниот суд до Уставниот суд ќе поднесе Иницијатива за оценување на уставноста на одредби од Законот за Судскиот совет и воедно ќе иницира законски измени до Министерството за правда.

Би можело да ве интересира

Врховен ја одложи седницата за „Монструм“ за 14 јуни

Врховен ги одби барањата за вонредно преиспитување на правосилна пресуда за предметот „Шпион“

Ана Ололовска

Претседателката на Врховен нема намера поради снаата да се повлече од Управниот одбор на Академијата за судии и обвинители

Кристијан Ландов

Арсиќ: Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд со кои се опфатени тројца судии

Ана Ололовска

Судијката Беса Адеми избрана за претседателка на Врховниот суд

Ана Ололовска

Врховен суд ја преиначи пресудата за сообраќајката кај Универзална сала пред пет години

Ана Ололовска