Иван Михајлов е провокација за македонскиот народ, комисијата даде негативно мислење за името на клубот од Битола

Од:

Комисијата за употреба на имиња на личности на денешната седница даде негативно мислење за употреба на името Иван Михајлов поднесено од здружението Културен Центар ,,Иван Михајлов’-Битола.
Заклучокот од седницата ќе се проследи до министерот за правда кој ќе треба да донесе одлука по претходно добиеното негативно мислење од Комисијата.

„Комисијата за употреба на имиња на личности смета дека именувањето на здружението Иван Михајлов е провокација за националните чувства на македонскиот народ имајќи предвид дека се работи за личност блиска со фашистичка идеологија кој со своето дејствување ја негирал посебноста на македонскиот народ, а истовремено предизвикува нетрпеливост,нетолеранција и омраза во македонското општество“, соопшти Комисијата.

Комисијата заседаваше во полн состав. Претседател на Комисијата за употреба на имиња на личности е проф.др Сашо Цветковски, дописен член на МАНУ. Нов член е и Евгениј Литовски-кустос, историчар во Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

Бугарско МНР: Македонија ги крши основните принципи на ЕУ за слободно здружување

Орце Костов

Радев: Решението на Македонија за бришење на бугарските клубови е немоќ и паника

Катерина Павлова-Николовска

Бугарскиот културен центар „Иван Михајлов“ Битола избришан од Централниот регистар

Ана Ололовска

Бугарско МНР: Македонија еднострано ги толкува историските настани, името на Иван Михајлов не е закана

Орце Костов

„Иван Михајлов“ не смее да се користи за име на здружение, министерот за правда го одби барањето

Ана Ололовска

Централен регистар: Барањето на здружението „Цар Борис Трети“ одбиено поради недоставување на бараните документи во законскиот рок

Ана Ололовска