Филипче и Сали први на распит кај Мизрахи: Анкетната комисија за Онкологија почна со работа

Од:

Анкетната комисија формирана за обелоденување на вистината за скандалот со онкологија со која претседава пратеничката Рашела Мизрахи од ВМРО-ДПМНЕ денеска ја одржи првата седница со единствена точка на дневен ред Предлог деловникот за работа на Комисијата.

– Јас како претседател на оваа анкетна комисија нема да дозволам во ниеден момент оваа комсија да се претвори во парасудски орган. Ние сме пратеници и политичари кои ќе бараат полтиичка одговорност со чинење или нечинење за скандалот на Онкологија. Бараме политчка одговорност, а таа е објективна. Од наодите на Анкетна комисија може да произлезат заклучоци кои ќе бидат основа за почнување постаока за утврдување на одговорност кај носителите на функции. Се надевам дека ќе предложиме решенија – рече Мизрахи.

Таа очекува веќе во вторник да продолжат со работа. Сите заменици и членови се согласиле да работат секој ден вклучувајќи и викенди ако работата тоа го побарува. Во меѓувреме таа ќе ги викне и поранешните министри за здравство Беким Сали и Венко Филипче затоа што смета дека членовите на комисијата треба се информираат не само од наодите на актуелниот министер, туку и од неговите претходници.

– Очекувам заклучоци за вистината и дали и во колкава мера е политичката одворност. Очекувам со заклучоците дека ќе превенираме вакви трагедии во иднина и се надевам дека ќе бидеме прва анкетна комисија со такви заклучоци кои ќе бидат имплементирани – додаде Мизрахи.

Би можело да ве интересира

Филипче: Невработеност од најниски седум отсто и поддршка од 180 милиони евра за бизнисот

Филипче: Месечен надоместок од почетни 60.000 денари за специјализантите

Филипче: ВМРО-ДПМНЕ 11 години од специјализантите правеше социјални случаи, СДСМ го плати нивниот труд

(ВИДЕО) „Срамота е, на онкологија нема доктори, а овие млади чекаат работа“: Поддршка од граѓани за специјализантите

Орце Костов

Филипче од Кавадарци: Се среќавам со преку 200 луѓе дневно, лице в лице се гради довербата

Филипче од Радовиш вети просечна пензија од 30 илјади денари

Катерина Ѓуровски