Еуростат: Младите во Шведска самостојни пред 18, во Македонија живеат со родителите до 32 години

Од:

Според послаедните податоци на статистичката агенција на Европската унија, Евростат, младите во земјава и во речиси сите земји во регионот, во просек го напуштаат домот на своите родители по триесеттиот роденден.

Покрај Македонија, ова се однесува и на Србија, Црна Гора и Турција, со тоа што младите во оваа земја си одат од домот на своите родители на возраст од 27 и пол години.

Во Македонија, младите просечно стануваат целосно независни на возраст од 31.8 години, во Црна Гора со 33,1, во Србија со 31,1 и во Турција со 27,5 години.

За Босна и Херцеговина нема податоци, но се претпоставува дека таа е на ниво на просекот на земјите од Западен Балкан.

Според податоците на Евростат, младите најрано го напуштаат домот на своите родители во Шведска, на неполни 18 години возраст, а во Хрватска, тие, слично како во Македонија, стануваат независни со наполнети 32 години.

Би можело да ве интересира

Родителите од Чашка подготвени да одат до крај: „Ќе платиме и казна ако Шаќири инсистира на албанска паралелка“

Орце Костов

(ВИДЕО) Инцидент во Чашка: Полицијата со жив штит ја одбрани директорката која потпиша албанска паралелка

Орце Костов

Секое второ 15-годишно девојче во Mакедонија е тажно и се чувствува безнадежно, секое трето е осамено – анализа на СЗО

Родителите од Гази Баба до Шаќири: Ќе го блокираме автопатот, регионалниот пат, а ќе поставиме и шатори пред МОН

Орце Костов

ДОМ поддржува влез на ВМРО-ДПМНЕ во Владата, за продолжување на евроинтеграциските процеси

МОН по жестоките реакции на родителите: Ќе има историја, географија и граѓанско за шесто одделение

Орце Костов