Еуростат: Младите во Шведска самостојни пред 18, во Македонија живеат со родителите до 32 години

Од:

Според послаедните податоци на статистичката агенција на Европската унија, Евростат, младите во земјава и во речиси сите земји во регионот, во просек го напуштаат домот на своите родители по триесеттиот роденден.

Покрај Македонија, ова се однесува и на Србија, Црна Гора и Турција, со тоа што младите во оваа земја си одат од домот на своите родители на возраст од 27 и пол години.

Во Македонија, младите просечно стануваат целосно независни на возраст од 31.8 години, во Црна Гора со 33,1, во Србија со 31,1 и во Турција со 27,5 години.

За Босна и Херцеговина нема податоци, но се претпоставува дека таа е на ниво на просекот на земјите од Западен Балкан.

Според податоците на Евростат, младите најрано го напуштаат домот на своите родители во Шведска, на неполни 18 години возраст, а во Хрватска, тие, слично како во Македонија, стануваат независни со наполнети 32 години.

Би можело да ве интересира

Младите во Македонија го напуштаат домот на своите родители нa 32,1 години

Горан Наумовски

Ваучери од 50 евра за наставничките, за родителите срамно е децата да им носат цвеќе

Орце Костов

Родителите од Чашка подготвени да одат до крај: „Ќе платиме и казна ако Шаќири инсистира на албанска паралелка“

Орце Костов

(ВИДЕО) Инцидент во Чашка: Полицијата со жив штит ја одбрани директорката која потпиша албанска паралелка

Орце Костов

Секое второ 15-годишно девојче во Mакедонија е тажно и се чувствува безнадежно, секое трето е осамено – анализа на СЗО

Родителите од Гази Баба до Шаќири: Ќе го блокираме автопатот, регионалниот пат, а ќе поставиме и шатори пред МОН

Орце Костов