„Еко-живот“ од Кавадарци во меѓународен проект за заштита на животната средина

Од:

Регионалното еколошко друштво „Еко-живот“ од Кавадарци беше дел од меѓународен проект за заштита на животната средина.

Претседателот на друштвото Роберто Паризов денеска појасни дека овој еколошки центар на проектот соработувал со програмата „Еразмус+“ од Романија.

– Оваа еколошка организација и член на Друштвото на екологистите на Македонија, во рамките на проектот, со свои претставници учествуваше и на меѓународниот семинар за зачувување и унапредување на човековата околина кој деновиве се одржа во Романија, рече Паризов.

Владимир Маневски, еден од основачите на друштвото и координатор истакна дека главниот акцент на семинарот бил „редуцирање, реупотреба, рециклирање”.

– Едукацијата од страна на предавачите беше со примена на видео материјали, интерактивна настава, како и настава во природа. Исто така во рамки на семинарот беа организирани и работилници, на кои учесниците практично ги запознаваа начините за реупотреба на веќе претходно користените добра. Целта на семинарот беше подигање на јавната свест и пренесување на искуства како да се редуцира употребата на природните ресурси, реупотреба на искористените добра, како и рециклирање на претходно селектираниот отпад, рече Маневски.

Здобиените искуства, додаде, екологистите како главен двигател, ќе ги пренесат на пошироката јавност, посебно на помладите генерации.

Би можело да ве интересира

Млади кавадарчани се собирале во Спомен-костурницата, комуналното претпријатие ја затвори

Жарко Настоски

Трудов инспектор во Кавадарци открил пет албански државјани како работат без дозвола и регулиран престој

Ана Ололовска

„Фронт 21/42“: Формално демократски и „согласно законите“ се носат урбанистички планови за Охрид

Ана Ололовска

Педофил во повеќе наврати напаѓал две деца во Росоман, злоставувањето го снимал со телефон

Жарко Настоски

Интерактивната еко-мапа со цел полесно лоцирање и решавање на еко-проблеми

Ана Ололовска

Неготинец украл пари од гимнастичарски клуб, па пријавил дека го ограбиле