Бугарско МНР: Македонија еднострано ги толкува историските настани, името на Иван Михајлов не е закана

Од:

Бугарија со зголемена загриженост ги следи случувањата во Македонија поврзани со обидите за ограничување на правото на здружување на Бугарите во земјата, соопшти бугарското Министерство за надворешни работи.

„На 16 март годинава Комисијата за употреба на лични имиња во Северна Македонија даде негативно мислење за употребата на името на Иван Михаилов од страна на здружението Центар за култура „Иван Михаилов“ – Битола. Врз основа на ова решение, министерот за правда Кренар Лога потпишал решение со кое барањето за добивање одобрение за употреба на името Иван Михаилов е одбиено со причините наведени во мислењето на Комисијата.

Истовремено, Централниот регистар во Северна Македонија соопшти дека донел решение со кое е одбиено барањето за помирување за името на здружението „Цар Борис Трети“ од Охрид.

Одлуките што денеска ги донесоа властите во Северна Македонија се директно поврзани со степенот на демократизација во земјата. Тие се во спротивност со заложбите на Скопје во областа на човековите права и обврската да обезбеди еднакви права и слободи за сите граѓани, вкучително и за оние кои се дефинираат како Бугари.

МНР потсетува дека во 2009 година Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против Северна Македонија за повреда на чл. 11 (право на здружување). Во одлуката на судот се наведува дека името на здружението „Радко“ (псевдоним на Иван Михаилов) само по себе не може да се земе како ризик и закана за јавниот ред“, соопшти бугарското МНР.

Централниот регистар на Северна Македонија достави околу 17.000 невладини организации на разгледување до Министерството за правда. Во законскиот рок, негативни решенија за користење на имињата избрани од нивните основачи добија Здруженијата „Иван Михаилов-Битоли и „Цар Борис III“ од Охрид.

„Овој факт покажува дека набрзина донесените и без јавна дискусија измени во Законот за здруженија и фондации, со можност за ретроактивна примена, се направени со една единствена цел, а тоа е бришење од Централниот регистар на две организации на Бугарите на север. Македонија.

Настаните од вчера уште еднаш ја покажуваат потребата да се постигне објективно толкување на историските настани и личности од заедничката историја меѓу Бугарија и Северна Македонија. За таа цел беше формирана Заедничка мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања. Денеска сме сведоци како едностраните и пристрасни толкувања на историските настани можат да се користат како аргумент врз основа на кој властите носат одлуки за ограничување на основните права и слободи“, реагира Софија.

Би можело да ве интересира

Бугарско МНР: Македонија ги крши основните принципи на ЕУ за слободно здружување

Орце Костов

Радев: Решението на Македонија за бришење на бугарските клубови е немоќ и паника

Катерина Павлова-Николовска

Бугарскиот културен центар „Иван Михајлов“ Битола избришан од Централниот регистар

Ана Ололовска

Наследниците на писателот Талев: Бугарија да ја спаси куќата во Прилеп од која не избрка Сашо Мијалков

Орце Костов

Бугарија: Украдениот монитор од Културниот центар во Скопје е напад на бугарската држава

Орце Костов

„Иван Михајлов“ не смее да се користи за име на здружение, министерот за правда го одби барањето

Ана Ололовска