„Бехтел и Енка“ ќе минира близу ретки минерали на ураниум: Геолозите бараат заштита на природното наследство

Од:

Во Прилеп се врши подготовка за масивни минирања во близина на селото Алинци во кое се наоѓа познато наоѓалиште за минерали „Црн Камен“ за потребите на „Бехтел и Енка“ кој ќе го гради автопатот Прилеп-Битола, предупреди од Комитетот за заштита на природното и културно наследство и апелира да се спречи уништувањето на реткиот феномен.

„Веќе е направено едно минирање, а во моментов поголем број тешки машини и друга технологија се ангажирани и се изведуваат ископи дури и преку ноќ. Ако не се реагира итно, ова познато наоѓалиште на минерали ќе биде уништено“, апелира геологот м-р Васја Дамески.

Наоѓалиштето „Црн Камен“ во Алинци се протега на површина од 2 км2 помеѓу селата Алинци и Шелеверци на околу 10 километри јужно од Прилеп. Поврзано е со алкален сиениет кој содржи крупни кристали на микролин, албит, арфедсонит, титанит, аугит, циркон и апатит.
Специфичност на ова наоѓалиште се и ретките минерални парагенези што вклучуваат минерали на ураниум, а тука е пронајден и еден од најголемите кристали на титанит од неколку килограми. Тука е откриен нов минерал кој го носи името на нашата земја „Македонит“, објаснуваат во апелот од Комитетот.

„Наоѓалиштето Црн Камен е геолошки музеј под отворено него. Тоа е многу значајно, не само од геолошки, туку и од економски аспект бидејќи содржи уникатни и високо вреднувани минерали, наоѓалиштето е добро познато во научните кругови и често посетувано од геолози од земјава и странство.

Би можело да ве интересира

Жителите на прилепски Оревоец со иницијативи и претставки до судовите за ископот на „Бехтел и Енка“

Европски фронт: Дали „Вреди“ се согласиле со ВМРО за ревизија на Коридорот 8

Новата влада ќе го репреговара договорот со „Бехтел и Енка“, а во првите сто дена ќе објави и инвестиција во енергетиката, најави Мицкоски

Предраг Петровиќ

„Бехтел и Енка“ бара од Стопанска Комора да им обезбеди 4.000 работници за работа на автопатите

Орце Костов

ВИДЕО: Се урна дел од автопат во Кина, најмалку 19 лица се загинати

А1он

Сообраќајка на автопатот „Пријателство“ – удрил во паркирани автомобил и камион

Анита Петровска Рајковиќ