Во октомври просечната камата на кредитите 5,05 проценти, на депозитите 1,28

Од:

Во октомври годинава продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и таа се сведе на ниво од 5,05 проценти, додека просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 1,28 проценти, покажуваат податоците на Народната банка.

Во споредба со минатиот месец, каматната стапка на вкупните кредити на домаќинствата во октомври е намалена за 0,03 процентни проени и изнесува 5,78 проценти. Месечното намалување произлегува од падот кај сите каматни стапки. Во однос на октомври 2018 година, просечната каматна стапка на вкупните кредити на домаќинствата е пониска за 0,37 процентни поени.

Просечната каматна стапка на вкупните депозити на домаќинствата изнесува 1,25 проценти и овој месец се намали за 0,07 процентни поени. Притоа, овој пад е под влијание на намалувањето на каматните стапки кај денарските депозити без валутна клаузула и депозитите во странска валута во услови на непроменета каматна стапка кај денарските депозити со валутна клаузула. Споредено на годишна основа, просечната каматна стапка на вкупните депозити на домаќинствата е пониска за 0,14 процентни поени.

Би можело да ве интересира

Тасевска: Каматата веќе не смее да биде повисока од долгот, усвоени измените на Законот за облигациони односи

Credissimo прославува 5 години пари навреме со подароци од 5 000 ден. секој ден!

Ана Ололовска

Credisismo со поголем износ до 120.000 ден и нова Лојална програма!

Ана Ололовска

Заев најави нови 100 милиони евра за евтини кредити за стопанството

Жарко Настоски

Битолски банкари и двајца Грци преку ујдурми со кредити „олесниле“ банка за половина милион евра

Жарко Настоски

Балканот сѐ повеќе се потпира врз кинески кредити

Жарко Настоски