Училиштата и градинките ќе плаќаат за 35 отсто поевтино парно, Регулаторот ги намали сметките

Од:

Регулаторната комисија за енергетика донесе вонредна одлука на цената на парното греење во Скопје за деловните корисници со која се намалува цената за 35 отсто.

– Цената на топлинската енергија за потрошувачите во Град Скопје е намалена поради намалените трошоци за природен гас. Ние ја следевме цената на берзите и имајќи во предвид дека ов прертходната одлука одевме со повисоки церни видеќи такви беа фјучерсите, ова што е реализирано во јануари, февруари и март, ни даде основа да ја донесеме одлука со цел на сите овие потрошувачи како што се училиштата, градинките и малите дуќани кои немаа никаква субвенција да им ги намалиме трошоците за топлинска енергија.

Со тоа ќе овозможиме и тренд на нови потрошувачи од сферата на деловните корисници – рече претседателот на РКЕ, Марко Бислимоски.

Сметката што ќе ја добијат овие деловни субјекти за февруари ќе биде намалена за 35 отсто.

Би можело да ве интересира

Реакции по враќањето на старите цени на полисите: Државата воспостави 100 отсто контрола над цените, обвинуваат осигурителните компании

А1он

Собираат пари од родителите, а не кажуваат како ги избрале фирмите за ужина, униформи, фотографирање на учениците

За една година затворени 14 училишта во Македонија: Намален е бројот и на паралелки и ученици

Александар Тодески

Во ниту еден случај нема да се поскапи парното за домаќинствата, тврдат од Регулаторна

Орце Костов

Бислимоски: Без 200 денари за мрежарина, граѓаните ќе имаа поскапи прв блок и евтина тарифа за 15 отсто

Орце Костов

РКЕ: Неточни се наводите на професорот Трајковски дека мрежарината ги зголемува сметките

Орце Костов