Од јануари нема да се чека согласност од Финансии за вработување во администрација

Од:

Измените на Законот за Буџет кои стапуваат на сила на почетокот на следната година, сите министерства, јавни претпријатија, јавно-приватни субјекти и сите друштва кои се во државна сопственост ќе може да вработуваат без да добијат согласност од Министерството за финансии.

Според министерот Фатмир Бесими, со ова решение, се децентрализира вработувањето во администрацијата.

Новиот закон ги укинувања барањата за согласност за вработување, кое одеше во неколку чекори: Согласност за Годишен план од Министерството за финансии, Министерството за информатичко општество или Политички систем, известување од Министерството за финансии за обезбедени финансиски средства, за на крајот институцијата да може да објави оглас. Бесими тврди дека ова ќе доведе до индивидуална одговорност кај раководните лица бидејќи ако ги злоупотребат буџетите на институциите, ќе одговараат кривично.

Би можело да ве интересира

Украина доби 1,9 милијарди евра од ЕУ

Уапсен дилер од Штип, кај него пронајдена дрога и голема сума пари

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Петрова: Бесими незаконски потпишал согласности за 3.000 вработувања во државни институции

Горан Наумовски

Кривична пријава за пет лица поради фалсификување пари

А1он

Студент ставил „мито“ од 10 денари во индекс – добил десетка

Анита Петровска Рајковиќ

Вооружен грабеж на банка во Илинден, одземена е голема сума на пари

Александар Тодески