Јунајтед Груп поддржана од БЦ Партнерс постигна договор да го купи грчкиот телекомуникациски оператор Винд Хелас

Од:

Јунајтед груп, водечкиот снабдувач на телекомуникациски услуги и медиуми во Југоисточна Европа, објави денеска дека постигнал договор со Кристал Амонд Холдингс Лимитид за купување на грчкиот телекомуникациски оператор Винд Хелас (Wind Hellas), еден од трите главни мобилни провајдери во земјата.

Винд има вкупно 4,2 милиони корисници, вклучувајќи и 1,1 милиони корисници на мобилен интернет, а нуди и фиксни, интернет и телевизиски услуги. Винд Хелас генерира приходи од над 500 милиони евра годишно.

Трансакцијата ќе и овозможи на Јунајтед груп да го комбинира Винд со постојниот грчки оператор за платена телевизија Нова за да создаде силен конвергиран оператор кој ќе биде играч број два во фиксниот широкопојасен интернет и кај телевизиските услуги.

Делувајќи на атрактивен пазар, со значителен потенцијал за раст, комбинацијата Винд-Нова ќе може подобро да се натпреварува со сегашните лидери на пазарот преку споени понуди, нови технологии и супериорна услуга, зголемувајќи ја вредноста за грчките потрошувачи.

Никос Статопулос, партнер во BC Partners и претседател на Јунајтед Груп, изјави: „Стекнувањето и интегрирањето на силни локални телекомуникациски и медиумски бизниси во нашата платформа е основен дел од европската стратегија за раст на Јунајтед Груп. Грција е клучен пазар за нас и со стекнувањето на Винд, ние сме во состојба да создадеме водечки конвергиран оператор и да придонесеме за развојот на грчкиот телекомуникациски сектор преку инвестиции во мрежната инфраструктура, содржината, технологијата и иновативните производи и услуги и да бидеме водечка сила во дигитализацијата на земјата “.

Извршниот директор на Јунајтед Груп, Викторија Боклаг рече: „Овој договор ја потврдува долгорочната посветеност на Јунајтед Групацијата на грчкиот пазар. Винд, со својот силен бизнис со мобилни телефони, има неверојатна усогласеност со медиумите и експертизата за фиксна телефонија на Нова и Јунајтед груп. Со Винд, купуваме успешен бизнис што ќе ни овозможи да го зајакнеме нашето присуство и понуда на клиентите низ Грција “.

Трансакцијата е предмет на вообичаени регулаторни одобрувања и се очекува да биде завршена во 2022 година.

За Јунајтед Груп

Јунајтед Груп со седиште во Холандија е водечки телекомуникациски и медиумски оператор во Југоисточна Европа. Активна во осум земји, компанијата има приближно 11 милиони корисници и речиси 14.500 вработени и генерира приближно 2,0 милијарди евра годишен приход. Јунајтед Групацијата има најширока мрежна покриеност во регионот и им нуди на корисниците најатрактивен избор на ТВ -содржини од целиот свет. Значајните инвестиции во дигитална инфраструктура, содржина и технологија обезбедуваат извонредност на производите и услугите што ги обезбедува на клиентите. Јунајтед Груп е во мнозинска сопственост од BC Partners, една од најголемите глобални инвестициски компании, од март 2019 година. Инаку, во рамките на Јунајтед Груп, водечкиот телекомуникациски и медиумски оператор во Југоисточна Европа, во С. Македонија работи компанијата Тотал ТВ.

ПР Текст

Би можело да ве интересира

Јунајтед Груп стана член на Извршниот одбор на ЕТНО

Српскиот државен Телеком влегува во Македонија, веќе основал фирма во земјава

Жарко Настоски

Предлогот за измени во Законот за електронски комуникации усвоен од Комисијата за транспорт и врски

Жарко Настоски

Јунајтед Груп ја презеде најголемата бугарска медиумска групација Нова

Жарко Настоски

Компанијата VIVACOM на United Group меѓу најбрзо растечките провајдери на сателитски услуги за деловни корисници во светот

Жарко Настоски

Раст на бројот на корисници на интернет преку мобилна мрежа

Наум Локоски