Свечено затворање на „Букстар 2017“ со промоција на книгата „Нема стих, нема мир!“

Од:

Со промоција на книгата „Нема стих, нема мир!“, антологија на бунтовна поезија од омилените автори официјално ќе се затвори годинашното издание Фестивалот на европската книжевност „Букстар“.

Приредувач на книгата е Кристина Велевска. Книгата ќе ја промовира книжевната проследувачка, критичарка и универзитетска професорка Весна Мојсова-Чепишевска.

Со поетско читање ќе настапат и петнаесетина македонски писатели, преведувачи и јавни личности, кои ќе читаат стихови од песните поместени во антологијата, меѓу кои и Иван Џепароски, Јулијана Величковска, Искра Донева, Маријана Јанческа, Јосип Коцев, Стефан Марковски, Лилјана Пецова-Илиеска, Дарко Ангеловски, Марија Грубор.

За крај на промоцијата, но и на целиот фестивал, е предвиден концерт на групата „ПМГ колектив“.

„Нема стих, нема мир!“ е реализирана од страна на соработниците и пријателите на издавачката куќа „Антолог“ по повод третото издание на фестивалот „Букстар“.

Триесетина поети, раскажувачи, есеисти, романсиери, преведувачи и јавни личности одбраа по две песни од своите омилени поети на теми како: бунт, револуција, револт, отпор.

Дел од нив ќе настапат и на промоцијата. Оваа несекојдневна збирка на едно место ги вклучува Артур Рембо, Велимир Хлебников, Бертолд Брехт, Мирослав Крлежа, Данило Киш, Јехуда Амихај, но и Кочо Рацин, Ацо Караманов, Коле Чашуле, Лидија Димковска…

Би можело да ве интересира

Меѓународен саем „Органска трпеза” во Куманово

А1он

Виртуелен саем за развивање одржливи навики, мода и зелени бизниси

Ана Ололовска

Објавена книгата „Хотел со големо Л“ од Шурд Кајпер

А1он

Книготека.мк: Преземете бесплатна книга од домашен или странски автор по ваш избор

А1он

„Мојата борба“ на Хитлер и други нацистички книги се забрануваат од страна на Амазон

А1он

Саем на книгата во Македонска Каменица

Ана Ололовска