Десет книги за античката филозофија од академик Витомир Митевски

Од:

Излезе од печат авторската едиција во десет книги на академик Витомир Митевски под заеднички наслов „Античката филозофија и нејзиното влијание“ во издание на „Матица македонска“.

-Таа е резултат на дводеценискиот проект на авторот и всушност претставува серија од монографски дела од кои секое обработува една тематска целина. Првите шест книги поодделно се посветени на: Раната старогрчка философија на Сократ, Платон, Аристотел, Хеленизам и Рим и Доцна антика. Потоа следат четири книги кои го обработуваат влијанието на античката филозофија низ вековите сè до наше време: Античката философија и Византија, Античката филозофија и средновековието на Запад, Античката филозофија и западното нововековие и Античката филозофија и словенскиот свет, информираат од „Матица македонска“.

Оттаму истакнуваат дека е изданието во целина по својата сеопфатност и темелност е реткост во светската филозофска литература.

-Настојувањето на авторот да се изразува со едноставен стил и јазик овозможува и некои посложени филозофски проблеми да бидат разбирливи за пошироката читателска публика, велат од „Матица македонска“.

Би можело да ве интересира

МОН за доцнењето од три месеци: Авторите немаа интерес да достават предлог учебници

Орце Костов

Излезе петтиот број од книжевното списание „Книжевни елементи“

А1он

Во сите книжарници „Литература.мк“ се слават денови на литературата, овој пат со попусти до 70 отсто

Жарко Настоски

Објавена книгата „Хотел со големо Л“ од Шурд Кајпер

А1он

Книготека.мк: Преземете бесплатна книга од домашен или странски автор по ваш избор

А1он

„Мојата борба“ на Хитлер и други нацистички книги се забрануваат од страна на Амазон

А1он