Романот „На пола пат “ од Алија Авдовиќ излезе од печат

Од:

Во издание на Здружението Диван, а со подршка на Министерството за култура излезе од печат новиот роман „На пола пат“ од авторот Алија Аводвиќ.

Романот „На пола пат“ е напишан на босански јазик, или во оригинал „Na pola puta“ и е петто остварување на реномираниот бошњачки и македонски писател Алија Авдовиќ.

Во својата рецензија Амина Поровиќ вели: „Ова е роман на една внатрешна перцепција на проникнувањето на животот на бошњачкиот народ со потекло од Санџак, стремеж на една длабока човечка вистина на самото човечко постоење.”

Уредникот на изданието, проф. д-р Зеќир Рамчиловиќ изјави: „Романот е создаден со големи и измешани емоции во кој се преплетуваат судбините на Бошњаците од Санџак, Македонија, од дијаспората. Центар на случувањата е Горно Оризари, село во Велешко каде освен емоциите, љубовта, одмаздата и др., освен лирското во романот истиот претставува и значаен придонес за историјата на бошњачкиот народ во нашата држава.“
Во понатамошниот период планирана е и промоција на книгата, истата ќе биде достапна за продажба во книжарниците во Скопје и дистрибуирана до библиотеките.

Би можело да ве интересира

„Цепај сине“, купи книга и биди хуман: Ѕоф и „Арс Ламина“ во нова хуманитарна акција

Онлајн-промоција на „Почитувани бубачки и други морничави приказни“од Маша Колановиќ

Кристина Краличин добитник на првата награда на конкурсот „Il Parnaso – Premio Angelo La Vecchia”

Објавена книгата за деца и млади „Диносаурус“ од Аевар Тор Бенедиктсон

Нова книга со раскази „Деконструкција на празнината“ од Даниела Андоновска-Трајковска

Промоција на книгата „Витаминот Д и респираторното здравје“ од Татјана Јаќовска и Весна Мицевска

Ана Ололовска