Изложба на накит од Виничките археолошки локалитети

Од:

Накитот најден на трите археолошки локалитети кај Виница се изложени на изложба во Музејот „Теракота“ во Виница, во рамки на Европските денови на културното наследство.

Изложбата е насловена „Накитот е повеке од украс“, а е прикажана историјата од 9-ти век пред нашата ера, па се до средниот век.

– Првпат пред јавноста изложуваме накит од археолошките локалитети „Гробана“, „Биничко кале„ и „Коколов рида“. Низ накитот добиваме информации за животот на луѓето низ историјата во овој крај, изјави Магдалена Манаскова, археолог, документатот во Музејот „Теракота“ во Виница.

Според најавата на Музејот „Теракота“ од Виница, на археолошкиот локалитет Коколов рид ќе се организираат посети со цел запознавање со гробната архитектура на овој локалитет.

Би можело да ве интересира

На улица во Виница се истепале три жени

Банда од Виница крадела по куќи и мачела животни

Приведен разбојник на автобуска станица во Виница

Египет ги изложи неодамна откриените артефакти стари 2.500 години

Предраг Петровиќ

„На север од егејскиот свет“ – нова книга на археологот Драги Митревски

Минатата година се зголеми македонското археолошко богатство, а науката доби лабораторија за прецизирање на фактите

Ана Ололовска