arheologija

Култура

Систематски археолошки истражувања, тековно одржување и конзервација на движни наоди од локалитетот Скупи

А1он
Активности поврзани со тековно одржување и систематски археолошки истражувања на две локации од локалитетот Скупи, како и непосредна заштита/конзервација на дел од движните археолошки наоди,
Култура

Се реконструира Римски пат до локалитетот Хераклеја Линкестис

А1он
Градоначалничката на Битола Наташа Петровска изврши увид на градежните работи и реконструкцијата на Римски пат кој води до античкиот локалитет Хераклеја Линкестис. На пристапниот пат,
Култура

Штипскиот Завод и Музеј годинава главните истражувања ќе ги има на „Баргала“

А1он
Штипскиот Завод за заштита на споменици (ЗЗС) и Музеј на град-Штип годинава од Програмата на Министерството за култура доби повеќе проекти, а голем дел се
Магазин

Фосилни остатоци од дрво старо 20 милиони години на Лезбос

А1он
Грчки археолози пронајдоа фосилни остатоци од дрво на Лезбос, чии гранки и корења изгледаат недопрени и по 20 милиони години. Ова е првпат остатоци од
Магазин

Пронајден голем викиншки брод во кој можеби бил закопан крал

А1он
Норвешките археолози пронајдоа закопан долг, редок брод овој месец во Ѓелестад, средновековно археолошко наоѓалиште југоисточно од Осло. Ова е прво вакво ископување во Норвешка последниве
Магазин

Вредна бронзена коњска глава вратена во Пекинг после 160 години

А1он
Бронзена коњска глава, која беше однесена од туѓинци од Старата летна палата (Јуанмингјуен) во Пекинг, Кина, е вратена дома по 160 години, објавија кинеските медиуми.
Култура

Откриени и мапирани нови археолошки локалитети и поединечни наоди на источниот брег од Охридското Езеро

А1он
Националната установа „Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид“ минатиот месец спроведе проект за подводно археолошко рекогносцирање на делови од источниот
Култура

Градскиот музеј Крива Паланка ги заврши годинашните ископувања на локалитетот Градиште

А1он
Градскиот музеј Крива Паланка ги заврши годинашните ископувања на археолошкиот локалитет Градиште во селото Градец. Истражени се хоризонти од доцна антика и рановизантиски период и