Издадена е публикацијата „Херои на Македонија“ од авторката Кристина Томовска Ристовска

Од:

Излезе од печат публикацијата „Херои на Македонија“ на Националната установа Музеј на тетовски крај од авторката тамошен кустос Кристина Томовска Ристовска. Во неа претставени се животите и делата на околу 500 учесници во Народно-ослободителната војна од Тетово и Тетовско, како и нивниот придонес во антифашистичката борба.

-Оваа книга е мотивирана од идејата за изучување на родокрајната историја и создавање на појасна слика за минатото и личностите од тој период. Борците од НОБ од Тетово и тетовско ја докажале својата борбена зрелост, храброст, упорност и хуманост. Сите заедно се бореле за една, единствена цел-слобода за Македонија, изјави авторката Кристина Томовска Ристовска.

За создавање на оваа пбликација се користени материјали од разни книги и архиви, а направено е и теренско истражување со посета на неколкуми преживеани борци или нивните семејства.

Би можело да ве интересира

„Цепај сине“, купи книга и биди хуман: Ѕоф и „Арс Ламина“ во нова хуманитарна акција

Онлајн-промоција на „Почитувани бубачки и други морничави приказни“од Маша Колановиќ

Кристина Краличин добитник на првата награда на конкурсот „Il Parnaso – Premio Angelo La Vecchia”

Објавена книгата за деца и млади „Диносаурус“ од Аевар Тор Бенедиктсон

Нова книга со раскази „Деконструкција на празнината“ од Даниела Андоновска-Трајковска

Промоција на монографијата „Чашуле: Приказнувачот“ на Ана Стојаноска на фестивалот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

Ана Ололовска