knizevnost

Култура

Творештвото на Зоран Стојановски од Тетово создавано четири децении ќе биде претставено преку повеќе печатени изданија

А1он
Зоран Стојановски од Тетово веќе четири децении создава проза и поезија за своја душа, а во следниот период сака да ја оствари намерата своите дела
Култура

Избрани најдобрите илустрации за „Современите бајки од Македонија“

А1он
Креативните концепти изработени од Катерина Соколова за бајката „Бакнежот на пролетта“, Јована Велинова Трајанова за бајката „Перуника“, Орце Нинески за бајката „Сончевото момче Ил“ и
Култура

Објавена едицијата „Романи создадени во татковината“ од Божин Павловски

А1он
Во издание на МАНУ и „Матица македонска“ излегоа од печат романите што академик Божин Павловски ги создаде во татковината. Романот “Миладин од Кина”, со кој
Култура

Промоција на „Преобразби“ во македонскиот КИЦ во Софија

А1он
Во Културно информативниот центар на РС Македонија во Софија деенска ќе биде промовирана книгата „Преобразби“, која е составена од поетски дела на македонскиот писател Владимир
Култура

Промоција на книгата „Осврти – рефлексии, илуминации и реминисценции“ од Виолета Калиќ

А1он
Книгата „Осврти – рефлексии, илуминации и реминисценции“ од Виолета Калиќ ќе биде промовирана денеска во Галеријата „КО-РА“ во ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ во
Култура

Објавена книгата „Македонија меѓу уништувањето и самоуништувањето од проф. д-р Стефан Влахов-Мицов

А1он
Книгата „Македонија меѓу уништувањето и самоуништувањето од проф. д-р Стефан Влахов-Мицов ја објави книгоиздателството „Матица македонска“ од Скопје. На страниците од своето најново научно дело
Култура

На Деновите на македонската книга во Москва претставена „Послание. Поезија на Блаже Конески на руски”

А1он
На Деновите на македонската книга што се одржаа во Московскиот дом на националностите во рамки на проектот „Читаj jа Македониjа!”, иницијаторот на проектот Олга Панкина
Култура

„COMPENDIUM PHILOSOPHIAE“ – нова книга од д-р Бошко Караџов во издание на „Аз-Буки“

А1он
Книгата COMPENDIUM PHILOSOPHIAE од д-р Бошко Караџов, неодамна излезе од печат, во издание на издавачката куќа „Аз-Буки“, како 76. книга во Библиотеката „Филозофија“. Како што
Култура

Конкурс за текстови по повод 70-годишнината на литературното списание „Современост“

А1он
По повод 70 години од излегувањето на првиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“ и 100-годишнината од раѓањето на големите дејци на
Култура

Објавена монографија „Гордоста на Кавадарци“ од Тимчо Апостоловски

А1он
Од печат излезе монографијата „Гордоста на Кавадарци“. Автор на книгата е Тимчо Апостоловски. -Исполнет со љубовта за својот град, за сојот и пријателите на семејството,