knizevnost

Култура

Венко Андоновски е автор на сценариото за годинашниот „Голем школски час“ во Србија

А1он
Писателот Венко Андоновски е автор на драмскиот текст „Изрешетани души“ според кој годинава во Србија ќе биде изведен традиционалниот сценски настан „Големиот школски час“. Се
Култура

Објавена „Трословната книга“-класично кинеско дело

А1он
Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје неодамна ја објави книгата „Трословната книга“ во превод од старокинески јазик, предговор, белешки и прилози на Игор
Култура

Неле Карајлиќ: Во вториот дел од „Солунска 28“ истражував како функционира човековата душа и психа во време на Втората светска војна

А1он
Приказната за една куќа и едно семејство во суштина е и слика на моето семејство. Но, она што мене најмногу ме интересираше е токму периодот
Култура

На конкурс пријавени 442 современи бајки, четири ќе бидат избрани и објавени

А1он
На конкурсот „Современи бајки од Македонија“ се пријавиле 316 автори од земјава со 442 бајки, соопшти издавачката куќа „Арс Ламина“, која го реализираше конкурсот заедно
Култура

Онлајн промоција на вториот дел од „Солунска 28“ од д-р Неле Карајлиќ

А1он
Еден од наjпознатите музичари од екс ЈУ сцената д-р Неле Карајлиќ, покрај успесите во сатиричните комедии како „Топ листа надреалиста“ и учеството во бендовите „Забрањено
Култура

Излезе од печат книгата „Крсте Петков Мисирков – македонскиот меѓник“ на новинарот Свето Стаменов

А1он
Излезе од печат книгата „Крсте Петков Мисирков – македонскиот меѓник“ на новинарот на Македонското радио – Радио Скопје и публицист Свето Стаменов. – Книгата е