Иран и Македонија ќе соработуваат во културата, економијата и политиката

Од:

Културата, економијата и политичката соработка беа дел од темите за кои разговараа Сејед Мохамед Џавид Расули, амбасадор на Исламската Република Иран во нашата држава и министерката за култура Ирена Стефоска.

Како што информира МНР, иранскиот амбасадор на средбата изразил интерес за отворање катедра или организирање курс по персиски јазик на некој од македонските универзитети и обратно, изучување македонски јазик на иранските универзитети.

Иранскиот амбасадор Расули изразил надеж дека по олабавување на мерките од Ковид-19 ќе може да се организираат денови на културата на двете земји. Иран, како што се наведува, е многу успешна во културата и кинематографијата и во оваа насока Расули предложи организирање Денови на иранскиот филм, не само во Скопје туку и во другите градови низ земјава.

МНР информира дека се иницира договор меѓу новинските агенции ИРНА и МИА за размена на информации за двете држави и потпишување договор меѓу двете национални телевизии за размена на играни, сериски и документарни филмови.

Би можело да ве интересира

Франција го повикува Иран да се врати на преговорите

Израел се подготвува за евентуален напад врз иранските нуклеарни постројки

Стефоска: Осумдесет години од првиот истрел – јубилеите служат да не потсетат дека историјата се учи за да не се заборави и за никогаш да не се повтори

А1он

Бенет: Иран вооружен со атомска бомба е егзистенцијален предизвик за Израел

Иран тврди дека пресретнал американски брод, САД негираат

А1он

Од денеска до 6 ноември електронско аплицирање за годишниот конкурс на Министерството за култура за 2022