За три години во ЕУ влегле 118.000 албански азиланти, депортирани 101 илјада

Од:

Официјалната статистика потврдува дека албанските граѓани продолжуваат да емигрираат со висока стапка кон земјите од ЕУ.

– Според Евростат во изминатите три години,односно периодот 2014-2016 година, во некоја од земјите на ЕУ влегле над 118 илјади нелегални емигранти од Албанија. Поголемиот број од нив или 101 илјада биле депортирани,процес кој продолжува и во 2017 година.

Европскиот институт за статистика,Евростат,во извештајот наведува дека само минатата година се депортирани 42.600 албански граѓани и оти тие ја предводат листата на депортирани граѓани од земјите на ЕУ со голема разлика од другите држави.

– Во текот на 2016 година,земјите на ЕУ депортирале вкупно 226 илјади нелегални емигранти,што е најголем број по оној во 2008, од кога Евростат почна да ја објавува статистика за влез и излез на емигранти,пр што секој петти бил албански државјанин,јавуваат албански медиуми.

По албанските граѓани,на второ место се емигрантите од Украина со 22.600 депортирани, додека од балканските земји на четврто место е Косово со над 13 илјади депортирани.

Би можело да ве интересира

Макрон во Стразбур ја претставува својата „визија“ за Европа и ЕУ

Ана Ололовска

Фајон и Билчик изразија загриженост поради извештаите за неподготвеноста на избирачките одбори во Србија

А1он

Помош од над 260 милиони евра на ЕУ за народот во Авганистан преку проекти

А1он

ЕУ: Економската состојба е подобрена, но мора да се остане внимателен

Ана Ололовска

ЕУ ги отстрани Австралија, Канада и Аргентина од листата на олеснети патувања

А1он

Европскиот буџет за хуманитарна помош ќе изнесува 1,5 милијарда евра за 2022

Ана Ололовска