ВИДЕО: Инвазија на скакулци во Мека

Најсветото место на муслиманите, Мека, го погоди инвазија од црни скакулци.

Иназијата почна кон почетокот на неделата, а властите во Саудиска Арабија ангажираа 22 тимови од вкупно 138 лица да се „борат против инсектите“, наведе „Њузвик“.

Тимовите се фокусирани на гнездата и местата каде се собираат црните скакулци, околу водата и водоводните цекви.

Иако црните скакулци се големи штеточинци не пренесуваат зарази.

Од Универзитетот „Крал Сауд“ посочија дека во Мека моментално има околу 30.000 скакулци, предупредувајќи дека можно е да се има уште една инвазија со илјадници инсекти.

Би можело да ве интересира

Швајцарија ќе посредува меѓу Саудиска Арабија и Иран

Наум Локоски

Аџилакот во Мека продолжува под зајакнати безбедносни мерки

Ана Ололовска

Околу два милиони луѓе во Мека пред Курбан Бајарм

Ана Ололовска

При засилени мерки за безбедност започна аџилакот во Мека

Ана Ололовска

Уништена јеменска ракета која се движела кон муслиманското светилиште Мека

Ана Ололовска

Над 1,3 милиони муслимани пристигнаа на аџилак во Саудиска Арабија

Емир Латифовиќ