УНХЦР го осуди данскиот закон за азил

Од:

Агенцијата за бегалци на ООН (УНХЦР) изрази силно спротивставување на законот усвоен од данскиот Парламент со кој треба да се дозволи процесирање на апликациите на барателите на азил надвор од Европа, нарекувајќи го „откажување“ од сопствената одговорност според меѓународното право.

Данска во четвртокот усвои закон со кој ќе се дозволува обработка на апликациите на барателите на азил надвор од Европа, со што предизвика гнев кај поборниците за човекови права и Европската комисија.

Филипо Гранди, висок комесар на ООН за бегалци, во писмена изјава наведува дека барателите на азил, доколку се спроведе законот, можат да бидат присилно преместени и да се отфрли одговорноста на Данска за заштита на најранливите бегалци.

„УНХЦР силно се спротивставува на напорите азилот и меѓународните заштитни обврски да се екстернизираат во други земји“, рече Гранди.

Според него, УНХЦР постојано изразува загриженост и приговори на предлогот на данската Влада и нуди совети и прагматични алтернативи.

„УНХЦР ќе продолжи да разговара со Данска, која останува вреден и долгогодишен партнер на УНХЦР, со цел да се најдат практични решенија што ќе ја обезбедат довербата на данскиот народ и ќе ги поддржат меѓународните обврски на Данска“, рече Гранди.

Данска веќе има една од најстрогите европски позиции за имиграцијата и прифаќа бегалци само според системот на квоти на ООН.

Новиот закон ќе и овозможи на Данска да ги префрли бегалците кои пристигнуваат на нејзина територија во центрите за азил во партнерска земја каде што треба да бидат обработени нивните апликации и тие треба да добијат заштита во таа земја. Данска допрва треба да се договори со земјата-партнер, но се вели дека веќе преговара со неколку земји-кандидати.

Би можело да ве интересира

Русинката која беше уапсена во Албанија поради шпионажа поднесе барање за азил

Двајца српски тинејџери убиени во Данска

Катерина Павлова-Николовска

Зголемен бројот на баратели на азил во Холандија

А1он

Големи протести во Данска поради плановите на владата да укине државен празник

Ана Ололовска

Рекорден број поднесени барања за азил во Германија

ЕУ очекува раст на бројот баратели на азил во државите на Унијата

Ана Ололовска