СЗО го награди кинескиот министер за здравство поради борбата против пушењето

Од:

Светската здравствена организација (СЗО) му додели награда на кинескиот минстер за здравство Чен Џу, поради неговите заложби во борба против пушењето во Кина, каде оваа појава е една од најтаспространетите зависности.

Министерството за здравство на Кина ги зајакна напорите да се намали пуштењето и употребата на цигарите, така што воведе забрана за пушење во своите згради и во болниците и иницира кампања за слични забрани на аеродромите и во другите јавни објекти.

Меѓутоа, контролата на употреба на цигари е тешко спроведлива во земја која има огромни приходи од државниот тутунски монопол, кој директно со масовно рекламирање ги минира мерките за борба против пушењето.

СЗО соопшти дека на Чен Џу ќе му додели специјална повелба на церемонија што ќе се одржи утре и на која ќе присуствува и шефот на Организацијата, Маргарет Чан.

Би можело да ве интересира

СЗО: Подгответе се за болест посмртоносна од Ковид-19

СЗО прогласи крај на пандемијата на коронавирус

Ана Ололовска

Кина: СЗО се обидува да „не оцрни“ околу извештајот за потеклото на короната

Шефот на СЗО: Не можеме да знаеме како настанала короната додека Кина не ги објави своите податоци

Ана Ололовска

СЗО до Американците: На која основа тврдите дека коронавирусот дошол од лабораторија

Ана Ололовска

СЗО објави публикација со листа на лекови кои треба да се подготват во случај на нуклеарен напад