Светска трговска организација: ЕУ не ги запре илегалните субвенции

Од:

Светската трговска организација (СТО) денеска пресуди дека Европската унија не го спровела налогот за запирање на илегалните субвенции за компанијата Ербас, поради што американската администрација во октомври воведе царини на речиси 7,5 милијарди долари европска стока.

Панелот на СТО, во својата одлука, наведе дека ЕУ не ги презела потребните чекори со цел да запре да нанесува штета на американскиот Боинг, голем конкурент на Ербас. Се очекува ЕУ да поднесе жалба, иако САД наскоро ќе спречи жалбеното тело на СТО да одлучува по новите жалби.

Еврокомисијата, во одговорот на одлуката го критикуваше панелот поради „бројни сериозни правни грешки во оценувањето на европското придржување до налогот“ и оцени дека препорачаните видови на примена на налогот би биле „многу проблематични за поголемиот дел од членките на СТО“.

Би можело да ве интересира

Фон дер Лајен и се извини на Италија за задоцнетата реакција на ЕУ

Ана Ололовска

Според експертите Европа не била подготвена за пандемијата

Ана Ололовска

Блокадата поради коронавирусот го исчисти воздухот во Европа

Ана Ололовска

Монтчалин: Поради коронавирусот под прашање се доведува опстанокот на Европската унија

Ана Ололовска

Дополнителни 75 милиони евра од ЕУ буџетот за репатријација на граѓани

Ана Ололовска

Лидерите на ЕУ на видео врска за борба со ширењето на Ковид-19

Ана Ололовска