ММФ ја предупреди Европа: Не се радувајте предвреме

Од:

ММФ ја предупреди Европа да не објавува предвреме победа над инфлацијата.

Европската централна банка и другите креатори на монетарната политика ширум Европа треба да ги задржат каматните стапки на сегашното, покачено ниво додека не се уверат дека инфлацијата е под контрола, соопшти Меѓународниот монетарен фонд, предупредувајќи дека не е добро да се „прослави предвреме“, бидејќи инфлацијата опаѓа.

ММФ со седиште во Вашингтон процени дека цената на потценувањето на опстојувањето на инфлацијата може да биде болно висока и да резултира со уште еден болен круг на инфлација, што може да ја лиши економијата од голем дел од нејзиниот раст.

– Европската централна банка, Банката на Англија и другите централни банки, кои не се дел од еврозоната, „го достигнаа врвот со каматните стапки, додека некои почнаа да ги намалуваат референтните стапки, рекоа од ММФ во својата два годишна проценка на Економски изгледи за Европа.

Би можело да ве интересира

Според Индексот на човечки развој Југоисточниот регион на земјава најнеразвиен во цела Европа

МФ: ММФ го објави извештајот од Мисијата за член IV и ПЛЛ – Економијата зајакнува поттикната од јавните инвестиции, инфлацијата се намалува, се остваруваат фискалните цели

ММФ: Доброто водење на монетарната политика придонесе кон намалување на инфлацијата

Горан Наумовски

ММФ: Македонската економија се опоравува, од суштинска важност намалување на емиграцијата и поттикнување на продуктивноста

EУ стравува од терористички напади, најголемата закана се напаѓачите „волци“

ВИДЕО: Објавени сателитски снимки од движењето на бурата над Европа

Катерина Ѓуровски