Поради сушата во Уругвај, милиони граѓани останаа без вода за пиење

Од:

Повеќе од половина од вкупно 3,5 милиони граѓани на Уругвај немаат пристап до вода од водоводната мрежа, а експертите предупредуваат дека таквата ситуација може да продолжи со месеци, пишува лондонски Гардијан.

Три последователни сушни години речиси го испразнија главниот резервоар со свежа вода од кој се снабдува главниот град Монтевидео, а за да се избегнат недостигот, државната компанија која управува со водните ресурси од самиот почеток постепено ги надополнува резервите на вода од Рио де ла Плата.

Некои експерти предвидуваа ваква криза пред неколку години и укажаа на ранливоста на резервоарот од кој се снабдува со вода областа околу главниот град Монтевидео.

Сепак, според стандардите на Латинска Америка, Уругвај беше земја со високи приходи и се сметаше дека има изобилни водни ресурси, па предупредувањата дека резервите на вода се трошат се сметаа за катастрофални предвидувања и инвестирањето во нови извори беше одложено.

Би можело да ве интересира

Водовод го избриша известувањето дека нема да има вода во Скопје-било лага на неовластени лица

А1он

Подгответе се навреме: Утре речиси цело Скопје без вода или со слаб притисок

А1он

Дел од булевар „АСНОМ“ утре без вода

А1он

Во Уругвај и Аргентина: 16 загинати во силно невреме

Рестрикции на вода во Тетово

Забранета водата за пиење во Струга