susa

Економија

Шпанија годинава очекува рекордни загуби во земјоделството

А1он
Климатските непогоди нанесоа голема штета на шпанското земјоделство, која најверојатно ќе достигне рекордно ниво во текот на годината, изјави денеска портпаролката на шпанската Влада Изабел
Свет

Поради сушата португалската Влада е во план да ја зголеми цената на водата

А1он
Владата на Португалија препорача 43 локални заедници привремено да ги зголемат цените на водата за најголемите потрошувачи и да го прекинат чистењето на улиците, наводнувањето
Свет

Половина од територијата на Кина е погодена од суша

А1он
Половина од огромната кинеска територија се соочува суша поради рекордните температури на воздухот ова лето водата се намалува, вклучително и во Тибет, покажуваат официјалните податоци.
Свет

ЕУ ја чекаат уште три сушни и топли месеци, предупредуваат експертите

А1он
Експертите предупредуваат дека топлотниот бран кој предизвика голема суша и шумски пожари ширум Европската унија може да трае уште три месеци. „Во западниот евро-медитерански регион
Свет

Еврокомисија: Европа се соочува со најинтензивна суша во изминатите 500 години

А1он
Проценките на Европската комисија укажуваат дека Европа се соочува со суша најлоша во изминатите 500 години. „Ова е секако само првична проценка што треба да
Свет

Дел од Франција се бори со суша, славините во домаќинствата работат по строго дневно ограничување

А1он
Во Сејан, на јужниот дел од Франција, старите камени фонтани се празни, а славините во домаќинствата работат само согласно строгото дневно ограничување и тоа благодарение
Свет

Во Кина рекорден топлотен бран, се преземаат мерки за олеснување на сушата

А1он
Кина презема итни мерки за да донесе повеќе вода во сливот на реката Јангце погоден од суша, распоредувајќи средства за помош, „сеење“ на облаци и