Астероид помина во близина на Земјата

Од:

Блиску до Земјата ноќеска помина голем астероид 2023 BU. Откриен е пред само неколку дена, а прелета покрај нас поблиску од некои сателити. 2023 BU, со големина на минибус, во 1:30 ноќва помина над Јужна Америка.

Астериоидот прелета покрај нас многу поблиску од висината (околу 36.000 km) на која се наоѓаат геостационарни или телекомуникациски сателити. Овој тип на сателити се движи синхроно со ротацијата на Земјата околу нејзината оска, па се чини дека е неподвижен над одредена точка на екваторот. Сепак, треба да се забележи дека повеќето сателити орбитираат околу Земјата на надморска височина помеѓу неколку стотици и 2.000 километри.

Астероидот беше откриен на 21. јануари од аматерскиот астроном Генадиј Борисов во неговата опсерваторија MARGO на Крим. Иако се работи за исклучително блиска средба со друго небесно тело, НАСА соопшти дека нема причина за паника бидејќи нема шанси да удри во Земјата.

Дури и да ни дојде многу поблиску, според вселенската агенција, поголемиот дел од астероидот би изгорел во атмосферата, а само некои негови парчиња би паднале на Земјата како метеорити. Системот за проценка на влијанието на НАСА наречен Scout, кој е дел од проектот Jet Propulsion Laboratory (JPL), ги анализираше сите достапни податоци за орбитата на 2023 BU и утврди дека тоа ќе биде само „многу блиску“.

“Скаут многу брзо ја отфрли можноста за удар. Сепак, откри дека астероидот ќе се приближи исклучително блиску до Земјата. Всушност, ова е еден од најблиските регистрирани премини на вселенско тело блиску до Земјата велат од НАСА.

Би можело да ве интересира

Огромен астероид ќе помине многу блиску до Земјата во текот на викендот

Ана Ололовска

Откритие кое менува се: Дали животот на Земјата е дојден од вселената

ВИДЕО: Астериод експлодираше над Англискиот канал, го осветли небото од Велс до Париз

Астероид двапати поголем од Емпајер Стејт Билдинг ноќеска прелета покрај Земјата со 30 пати поголема брзина од звукот

А1он

Астероид кој се движи кон Земјата може да ги направи сите милијардери

Предраг Петровиќ

Астероид поголем од Кеопсовата пирамида ќе мине крај Земјата