ustaven

Македонија

Уставниот суд ќе расправа за Законот за лустрација

А1он
Уставниот суд на денешната седница ќе расправа за Законот за лустрација. Претседателот на Уставниот суд Бранко Наумовски минатата недела на прес-конференција соопшти дека веднаш штом го добил
Македонија

Уставен суд укина член од измените на Законот за железничкиот систем

А1он
Уставниот суд по расправата на денешната седница и по претходно поведената постапка во ноември минатата година одлучи да укине една одредба од Законот за изменување и
Македонија

Уставните судии се прогласија за ненадлежни за Хашките случаи

А1он
Судиите едногласно ја отфрлија иницијативата за оценување на уставноста на Законот за амнестија донесен во 2002, додека другата иницијатива за оценување на уставноста на автентичното
Македонија

Хашките случаи пред Уставен суд

А1он
Aмнестијата на четирите хашки случаи „Водство на ОНА“, „Липковска брана“, Гробница Непроштено“ и „Мавровски работници“, денеска е во рацете на уставните судии. За уставноста на