ustaven

Македонија

Уставниот суд не поведе постапка за оценување уставност на Законот за изменување и дополнување на Законот за здруженија и фондации

А1он
Уставниот суд информира дека не поведе постапка за оценување уставност на Законот за изменување и дополнување на Законот за здруженија и фондации опфатен во предметот
Македонија

Уставниот суд не поведе постапка по иницијативата за прислушкуваните материјали

А1он
Уставниот суд одлучи да не поведе постапка по иницијативите на Здружението „Светски македонски конгрес“ од Скопје и Влатко Илиевски, адвокат од Скопје, во врска со
Македонија

Уставниот суд ќе одлучува по предметот за ДУП-от со бензинската на „Пуцко-петрол“ во Карпош

А1он
Уставниот суд на денешната седница се очекува да донесе конечна одлука за предметот во кој е оспорен Деталниот урбанистички план со бензинската пумпа на „Пуцко-петрол“
Македонија

Уставниот суд укина два члена од Законот за изменување и дополнување на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица

А1он
Уставниот суд на денешната седница одлучи да ги укине член 4 од Законот за изменување и дополнување на Законот за плата и други надоместоци на
Македонија

Уставен го оцени како неуставно ограничувањето на изборот на претседател на Судскиот совет само од членовите избрани од Собранието

А1он
Уставниот суд на денешната седница оцени дека е неуставно ограничувањето на изборот на претседателот и негов заменик на Судскиот совет само на членовите кои се
Македонија

Уставен: Функционерите кои си поднеле оставка или биле разрешени нема да можат да земат апанажа

А1он
Уставниот суд на денешната седница го укина членот 22 од Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани функционери, што значи дека функционерите
Македонија

Во Уставен суд дискутирани пет иницијативи за оценување уставност и законитост, четири од нив одбиени

А1он
Уставниот суд денеска на седница дискутираше за пет иницијативи за оценување уставност и законитост од кои за четири одлучи да не поведе постапка, а за
Македонија

Уставен поведе постапка за ДУП-от во Карпош со кој се овозможува изградба на бензиска пумпа

А1он
Уставниот суд извести дека на денешната седница е одлучено да се поведе постапка за Одлука на Советот на Општина Карпош од 03.03.2022 година за донесување
Македонија

Заврши мандатот на судијата Вангелина Маркудова, Уставниот суд остана со 6 судии од предвидени 9

А1он
Уставниот суд извести дека од денеска работи со шест од предвидени девет судии поради завршување на мандатот на судијката Вангелина Маркудова. „Последната седница на којашто