Во Уставен суд дискутирани пет иницијативи за оценување уставност и законитост, четири од нив одбиени

Од:

Уставниот суд денеска на седница дискутираше за пет иницијативи за оценување уставност и законитост од кои за четири одлучи да не поведе постапка, а за една предметот да биде ставен на некоја од наредните седници.

Како што информираат од Уставен суд, денеска одлучиле да не се поведува постапка за оценување на уставноста на член 24 став 3 во делот: „со истиот статус на работен однос“ од Законот за јавното обвинителство („Службен весник на Република Северна Македо­нија“ бр.42/2020) каде подносители на инцијативата се Џамбазоски Панта од Скопје и Кичевски Давид од Крушево, застапувани од адвокат Дељо Кадиев од Скопје.

Се отфрла и иницијативата за поведување постапка за оценување на уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за Владата на Република Македонија („Службен весник на Република Македонија“ бр.142/2016) чиј подносител на иницијативата е Светски македонски конгрес, како и иницијативата за поведување постапка за оценување на уставноста на член 44 став 2 од Законот за социјалната заштита („Службен весник на Република Северна Македонија број 104/2019, 146/2019, 275/2019, 302/2020, 311/2020 и 163/2021) на која подносител е Благоја Новески од Скопје.

Уставниот суд одлучи и да не се поведува постапка за оценување на уставноста и законитоста на член 271 став 1, член 272, член 275 и член 276 од Колективниот договор на Министерството за внатрешни работи, склучен помеѓу Министерството за внатрешни работи и Македонскиот полициски синдикат (“Службен весник на Република Северна Македонија” број 149/2021) на која подносител на иницијативaта е Синдикат на полицијата во Македонија од Велес.

Додека, по излагањето на судијата-известител и по расправата што се водеше по предметот, судијата-известител го повлекол рефератот по предметот поради утврдување на дополнителни информации и предметот ќе биде ставен на некоја од наредните седници. Подносител на оваа иницијатива е Друштво за производство и земјоделие ДУБРОВО ДООЕЛ с. Дуброво, Неготино, претставувано од управителот Љатив Бејаз од Велес, – застапенo преку полномошник адвокат Јованче Цилаков од Велес.

Би можело да ве интересира

Уставниот суд не поведе постапка за оценување уставност на Законот за изменување и дополнување на Законот за здруженија и фондации

Ана Ололовска

Уставниот суд не поведе постапка по иницијативата за прислушкуваните материјали

Ана Ололовска

Одлуки од денешната седница на Уставниот суд

Ана Ололовска

Уставниот суд ќе одлучува по предметот за ДУП-от со бензинската на „Пуцко-петрол“ во Карпош

Ана Ололовска

Уставниот суд укина два члена од Законот за изменување и дополнување на Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица

Ана Ололовска

Уставен го оцени како неуставно ограничувањето на изборот на претседател на Судскиот совет само од членовите избрани од Собранието

Ана Ололовска