ustaven

Македонија

До 5 години затвор и се заканува на новинарката која обелодени како гласале уставните судии

А1он
Затвор од три месеци до пет години. Ова е казната предвидена за секој што ќе ги прекрши прецизните одредби од Деловникот на Уставниот суд за
Македонија

Уставниот суд ќе расправа за Законот за лустрација

А1он
Уставниот суд на денешната седница ќе расправа за Законот за лустрација. Претседателот на Уставниот суд Бранко Наумовски минатата недела на прес-конференција соопшти дека веднаш штом го добил
Македонија

Уставен суд укина член од измените на Законот за железничкиот систем

А1он
Уставниот суд по расправата на денешната седница и по претходно поведената постапка во ноември минатата година одлучи да укине една одредба од Законот за изменување и
Македонија

Уставните судии се прогласија за ненадлежни за Хашките случаи

А1он
Судиите едногласно ја отфрлија иницијативата за оценување на уставноста на Законот за амнестија донесен во 2002, додека другата иницијатива за оценување на уставноста на автентичното
Македонија

Хашките случаи пред Уставен суд

А1он
Aмнестијата на четирите хашки случаи „Водство на ОНА“, „Липковска брана“, Гробница Непроштено“ и „Мавровски работници“, денеска е во рацете на уставните судии. За уставноста на