poa

Македонија

МПЦ-ОА ги прифати во своја канонска јурисдикција архијереите на поранешната ПОА

А1он
Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) по канонскиот отпуст на архијереите г. Јован, г. Јоаким, г. Марко и г.
Македонија

Со светата литургија во Охрид, ПОА на Вранишковски припоена кон МПЦ

А1он
Со света архиерејска литургија во црквата Света Софија во Охрид денеска беше припоена Православната Охридска Архиепископија (ПОА) со Македонската православна црква – Охридска архиепископија. Светата
Македонија

ПОА на Вранишковски ќе се интегрира во Синодот на Македонската православна Црква – СПЦ донесе одлука

А1он
На Саборот на СПЦ кој заврши денеска била донесена одлука за канонски отпуст на ПОА со цел таа да се интегрира во Македонската проавославна црква
Македонија

МПЦ го почна обединувањето со ПОА на Вранишковски, распределбата на епархиите ќе биде усогласена со српската црква

А1он
Почна процесот на интеграција на ПОА во МПЦ-ОА, донесени се неколку одлуки, кои е потребно да се усогласат со СПЦ, а потоа за нив ќе
Македонија

Синодот утре одлучува за обединување на МПЦ со ПОА на Вранишковски

А1он
Синодот на МПЦ-ОА, утре треба да донесе одлука за обединување на МПЦ-ОА и ПОА, со што треба да се финализира договорот меѓу МПЦ-ОА и СПЦ
Македонија

ПОА ги прославува 1100 години од упокоението на светиот Климент Охридски

А1он
Оваа година се навршуваат 1100 години од блаженото упокоение на светиот Климент, Охридскиот Чудотворец, којшто се упокоил на 27 јули 916 година. Овој значаен јубилеј
Македонија

ПОА: Црквите од светот ја обвинија Владата за политизирање на религијата

А1он
Во Бусан, Јужна Кореа, од 30-ти Октомври до 08-ми Ноември, се одржува Десеттото Генерално Собрание на Светскиот Совет на Црквите (ССЦ). На Собранието учествуваат 2.190
Македонија

Вранишковси и членови на ПОА осомничени дека переле пари

А1он
Расчинетиот свештеник Јован Вранишкови и 18 негови следбеници се осомничени дека переле пари преку невладина организација, купувајќи недвижен имот. Полициксата истрага утврдила дека Вранишковски сакал