svetiot sinod

Македонија

Владиката Тимотеј за рускиот свештеник: Ние немаме информации дека бил шпион

Орце Костов
До крајот на септември ќе заседава Светиот синод на Македонската православна црква, но тоа ќе биде редовна седница, а не свикана посебно за случајот со
Македонија

Синодот утре одлучува за обединување на МПЦ со ПОА на Вранишковски

А1он
Синодот на МПЦ-ОА, утре треба да донесе одлука за обединување на МПЦ-ОА и ПОА, со што треба да се финализира договорот меѓу МПЦ-ОА и СПЦ
Македонија

Велепредавство ќе биде обидот на Светиот синод да се смени името на МПЦ, предупредуваат верниците од Германија

Орце Костов
Црковната општина „Света Троица“ од Келн, Германија објави декларација од десет точки која треба да ја потпишат православните македонски иселеници за да се спречат, како
Македонија

МПЦ нема против што некои цркви не признаа без придавката „македонска“

Орце Костов
Светиот архиерејски Синод на МПЦ-ОА ги поздрави одлуките на Романската и на Чешката црква за признавање на нејзината автокефалност иако тие во своето општење со